Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست-عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به تصمیم مدیران سایپا برای تولید و عرضه شش خودروی جدید و شاسی بلند درطول مدت دو سال گفت: سایپای نوین به دنبال بومی‌سازی صنعت خودرو و ایجاد اشتغال بیشتر در کشور است.

به گزارش ایران اکونومیست به نقل از سايپانيوز، کیومرث سرمدی نماینده اسدآباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اتخاذ سیاست جدید مدیران سایپا برای تولید خودروهای با کیفیت و قابل رقابت با خودروهای خارجی اظهار داشت: صنعت خودروی ما در گذشته نتوانست اعتماد مصرف‌کننده داخلی را جلب کند دلیل آن هم به فروش بیشتر با قیمت بیشتر و تولید خودروهای بی‌کیفیت برمی‌گشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: مدیران خودروساز در گذشته فکر می‌کردند هرچه بر روی کیفیت خودرو کمتر هزینه کنند، هزینه تولید کاهش می‌یابد و آنها سود بیشتری می‌کنند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح کرد: متأسفانه صنعت خودروی ما دچار یک بیماری بود و به سمت تولید خودروهای باکیفیت حرکت نکرد.

سرمدی با اشاره به تخاذ سیاست سایپای نوین از سوی مدیران این شرکت ادامه داد: سایپای نوین و تصمیم مدیران این شرکت برای تولید خودروهای باکیفیت اقدام خوب و مقدسی است و پاسخ به مطالبات چندین ساله مردم است.

وی افزود: اینکه مدیران ما به سمت تولید خودروهای باکیفیت و با قیمت مناسب حرکت کنند اقدام خوبی است اما در عین حال باید به این نکته توجه داشته باشیم که اقشار کم درآمد و نیازمند جامعه هم به خودرو نیاز دارند. به عبارت دیگر تولید خودرو باید به گونه‌ای باشد که هم قیمت مناسب داشته باشد و هم کیفیت خوبی داشته باشد و افراد کم درآمد و قشر متوسط جامعه هم بتوانند خودرویی برای خود تهیه کنند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خاطرنشان کرد: در سایپای نوین شاهد افزایش تولید قطعات خودرو و همکاری سایپا با شرکت های دانش بنیان ایرانی و استارتاپ های زیر نظر نیروهای مسلح هستیم.

سرمدی با اشاره به حرکت مدیران سایپا به سمت بومی‌سازی قطعات داخلی و انعقاد قرارداد با شرکت‌های دانش بنیان داخلی از جمله وزارت دفاع عنوان کرد: بهره‌گیری از دانش شرکت‌های دانش‌بنیان و همچنین توانمندی وزارت دفاع برای ساخت قطعات خودرو در داخل در راستای منویات مقام معظم رهبری و تأکید مکرر ایشان مبنی بر نگاه به داخل است.

وی افزود: باید از توانمندی‌ و استعدادهای نیروهای داخلی کشور برای تولید در داخل بهره برد و ما این اقدام شرکت سایپا را یک حرکت مثبت می‌دانیم.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: همکاری سایپا با شرکت‌های دانش‌بنیان و وزارت دفاع برای تولید قطعات در داخل هم به بومی‌سازی خودرو کمک می‌کند و هم موجب اشتغال در داخل می‌شود؛ از طرف دیگر مشوقی برای سرمایه‌گذاری از سوی سرمایه‌گذاران خواهد بود.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شرکت های دانش بنیان تولید خودروهای سایپای نوین تولید خودرو برای تولید صنعت خودرو بومی سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۰۵۶۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خودکفایی در تامین نانوکاتالیست‌ ضروری در تولید بنزین

متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان، موفق شدند یکی از نانوکاتالیست‌های مورد استفاده در تولید بنزین را تولید و تجاری‌سازی کنند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، شرکت دانش‌بنیان توسعه دانش و فناوری ایلیا با بومی‌سازی محصولات فناورانه و کاتالیست‌های مورد نیاز صنایع، گام موثری در خودکفایی این کاتالیست ضروری در صنعت پتروشیمی و تولید بنزین بردارد.

 حمزه کازرونی، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان توسعه دانش و فناوری ایلیا درباره فعالیت‌های این شرکت گفت: این شرکت در تولید کاتالیست‌ها و مواد نانوساختار فعالیت دارد و توانستیم کاتالیست رفرمینگ نفتا را تولید و تجاری‌سازی کنیم.

وی خاطرنشان کرد: عمده محصولات تولیدی و فناوری‌های توسعه یافته در این شرکت دانش‌بنیان منحصر به تعداد معدودی از شرکت‌های دنیا است و با بومی‌سازی این محصولات توانستیم در مسیر رفع نیاز کشور به واردات آنها گام برداریم. به عنوان نمونه در حوزه کاتالیست‌ها، این شرکت بر روی کاتالیست‌های ریفرمینگ نفتا فعالیت دارد که در زمینه تولید بنزین استفاده می‌شود و جزو محصولات تحریمی است.

بومی‌سازی کاتالیست‌هایی که در تولید بنزین استفاده می‌شود

این فعال فناور با اشاره به این‌که تولید بنزین که جزو فرآورده‌های حیاتی محسوب می‌شود وابسته به حضور کاتالیست‌ ریفرمینگ نفتا نانوساختار است، عنوان کرد: برای تولید بنزین و مواد آروماتیک در پالایشگاه‌ها از این کاتالیست استفاده می‌شود که نمونه ایران‌ساخت آن با کیفیتی مشابه نمونه خارجی عرضه می‌شود.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با اشاره به تولید سایر فرآورده‌های پتروشیمی نانوساختار در این مجموعه فناور گفت: از دیگر محصولات جدید این شرکت می‌توان به نانوافزودنی سوخت دیزل اشاره کرد که جزو آخرین فناوری‌های افزودنی سوخت به شمار می‌رود و در اختیار یک شرکت آمریکایی بوده است که در داخل بومی‌سازی شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نمایشگاه بیست‌وهشتم نفت، فرصتی برای پشتیبانی از تولید داخل و دانش‌بنیان‌ها
  • سانحه جنجالی برای X۵۵؛ کاهش کیفیت و گرانی خودروهای تولید داخل‌ + فیلم
  • بزرگترین هنرستان جوار صنعت کشور در استان مرکزی ایجاد شده است
  • آغاز مذاکرات صادرات دانش قطعه‌سازی به چهار کشور
  • چینی‌ها برای ۱۲ هزار نفر در کرمان اشتغال ایجاد کردند
  • (عکس) مقایسه ال۹۰ با نمونه بومی‌سازی شده!
  • خودکفایی در تامین نانوکاتالیست‌ ضروری در تولید بنزین
  • کاتالوگ و جزییات ال۹۰ بومی‌سازی منتشر شد +تصویر
  • (عکس) ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!
  • ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!/ عکس